BEAP 2024 Sanatçıları

KEMAL TUFAN

1962, Silivri-İstanbul

1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü, 1994 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nü bitiren sanatçı, yurtiçinde ve yurtdışında kişisel sergiler açarak, karma sergilere, uluslararası bienallere ve sempozyumlara katıldı.

Türkiye, İsrail, Finlandiya, Romanya, Hollanda, Belçika, Japonya,  Slovakya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Danimarka, Almanya, İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri, İskoçya, Mısır, Bahreyn, Sırbistan, Meksika, Portekiz, Tayvan, Endonezya, Çin, Arjantin, Şili, Güney Kore, Brezilya, Hindistan, Yunanistan, Fransa, Fas, Avustralya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde açık alanlara büyük boyutlu heykeller yaptı. Eş zamanlı birçok sergilere katıldı ve konferanslar verdi.

 

Kemal Tufan 2002 -2014 yılları arasında 13 kez İstanbul -  Büyükçekmece Belediyesi’nin organize ettiği Uluslararası Heykel Sempozyumlarının küratörlüğünü yaptı. Ayrıca 2005-2007 yıllarında Avrupa Birliği’nin desteği ile Güneydoğu Anadolu’da (Gaziantep – Yesemek) gerçekleştirilen Uluslararası Yesemek Bienali, 2015 yılında Koru Belediyesi Genç Heykel Sempozyumu, 2016-2017 yıllarında Beşiktaş Belediyesi Uluslararası Heykel Sempozyumları, 2016 – 2022 yıllarında Brezilya, Bento Gonçalves Uluslararası Heykel Sempozyumu, 2017 ve 2018 yıllarında Meksika, Puerto Vallarta Uluslararası Heykeltraşlar Forumu, 2020 yılında Haliç Tersanesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile “Tersane-i Amire’de Çağdaş Sanat” sempozyumunun küratörlüklerini üstlendi.

2005 yılından beri Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde, sözleşmeli öğretim görevlisi olarak eğitim vermektedir.

 

2000 yılında Kaş'ta gerçekleştirdiği “Sualtı Heykel Projesi” ve 2002 yılında  İsveç’te Lulea Kış Bienali kapsamında gerçekleştirdiği “Buzaltı Heykel Projesi’ ile performans ve video çalışmalarına da yöneldi. Sanatçı, çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.

AYLA TURAN

Ayla Turan (d.1973, Hamburg) 1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nden mezun olmuştur. Son d önemde ağırlıklı olarak kullandığı polyesterin yanı sıra Türkiye ve yurt dışında kamusal alanlarda yer alan metal ve mermer heykelleriyle öne çıkan sanatçı, 2020’de 4. kişisel sergisini açtığı Pg Art Gallery tarafından temsil edilmektedir. Turan’ın Almanya, Fransa, Macaristan, İsrail, Letonya, Güney Kore, Dubai, Mısır, İtalya, Hindistan, Suriye, Burkina Faso, Çin, İsveç ve Meksika gibi dünyanın birçok ülkesinde kamusal alanlarda heykelleri bulunmaktadır. Turan çalışmalarına ve yaşamına Istanbul’da devam etmektedir. Gündelik yaşamdan nesneleri ya da figürleri çocuksu bir yaklaşımla ele alan Turan, izleyiciyi g ördüğünün daha derinine bakmaya ve toplumsal problemlere dair pek çok konunun okumasını yapmaya yönlendirmektedir. Sanatçının heykelleri genellikle eğlenceli ve dinamik olmakla beraber her zaman bir tür hareket içermektedir. Bu heykeller gerçekten hareket edemese de, çalışmaların önemli bir parçasıdır. Turan’ın yeni dönem heykellerinin öznesi, çocuklar ve onların dünyasından oluşmaktadır. Heykellerini minimalist bir uslupta ele alırken, çocuğ un dünyasının sosyolojik, teolojik, psikolojik ve kültürel bağlamlarını sorgulamaktadır. Sanatçı çocukların renkli dünyalarını heykellerine verdiği formlarla yakalarken, sıklıkla tercih ettiğ i pürüzsüz beyaz rengi ile aslında onların masum ve temiz dünyasına atıfta bulunmaktadır.

GENCO GÜLAN

Genco Gülan 1969 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğu İzmir, Bodrum ve Frankfurt’ta geçti. Boğaziçi Üniversitesinde okudu. Yüksel Lisansını New York New School’da tamamladı. İlk ödülünü 1993’te BP’den alan Gülan, 2005 EMAF Medya Sanatı ödülünü alan ekipte yer aldı. 2011 Sovereign Avrupa Sanat ödülünde finalist seçilen sanatçı 2015 Ege Art, Usta Sanatçı ve 2019 Heykelde Yeni Keşifler, Milliyet Sanat ödüllerine layık görüldü. 2023’te de İGART heykel ödülünü aldı. Gülan İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bodrum, Berlin, New York, Zagrep ve Seul’de solo sergiler açtı. Yapıtları Paris Centre Pompidou, ZKM Karlsruhe, Pera Istanbul, MAM Rio de Janeiro, Troya Çanakkale ve La Triennale Milano gibi önemli müze ve sanat kurumlarda sergilendi. Gülan Steirishes Herbst, Ars Electronica, Mediaterra, prog-me, Accente, Balkan Art, Gezici Tahran, Bonn, Komagene ve Akdeniz Bienallerine katıldı. Performansları ve yer aldığı projeler İKSV Tiyatro, Xchange PAP Tel Aviv, Wunderbar New Castle, Fringe New York, Moving Silence Atina ve Accente Duisburg gibi önemli festivallerde sergilendi. Sanatçı Yale, SVA, Bilgi, New York Institute of Technology, Incheon ve Köln Üniversitelerinde sanatçı konuşmaları ve konferanslar verdi. Yapıtları Rhizome.org at the New Museum, İstanbul Modern, Museum Oswald, Davis Museum, Elgiz, Baksı, Selanik MoMUS ve Imago Mundi Luciano Benetton koleksiyonlarına girdi. Eserleri City University, U.C. Santa Barbara, Teksas Rice ve Hamburg Üniversitelerinde derslerde okutuldu. Genco Gülan’ın biografileri Marcus Graf, Hasan Bülent Kahraman ve Gülseli İnal tarafından kaleme alındı. Kitapları MoMA, Metropolitan Müzesi, Salt Galata, Library of Congress gibi kütüphanelere girdi. Sanatçı Pınar, Turgut Pura, Odea Bank, Batı Anadolu ve Zilberman yarışmaları jürilerinde görev yaptı. Web Bienali’nin kurucusu olan Genco Gülan, Balkan Bienali’nin danışma kurulunda, ISEA Singapur Uluslararası program komitesinde yer aldı. Gülan’ın kamusal yapıtları İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki, Arnavutköy, Ortaköy ve Levent gibi toplam yedi faklı noktaya yerleştirildi. Sanatçı Mimar Sinan, Boğaziçi ve Yeditepe Üniversite’lerinde ders verdi. Halen İstanbul ve İzmir’de yaşamakta ve çalışmaktadır.

ESRA SAĞLIK

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik programını tamamladı. Sanatta Yeterlik tez sürecinin bir bölümünü Ecole Nationale Superieur d’Art de Bourges’da gerçekleştirdi. Başta Almanya, İtalya, Hollanda olmak üzere Avrupa’nın pek çok şehrinde kişisel, karma etkinliklere ve misafir sanatçı programlarına katıldı.

Çağdaş Sanat alanında uygulamalı ve teorik çalışmalar gerçekleştiren Esra Sağlık, 2011 yılından bu yana Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.

MEHMET KUTLU

1959-Mersin’de doğdu.

1982-Çukurova Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi Makine Bölümü Lisans Atelye Çalışmalarında bulundu, 1990-1993 Ünal Cimit Atölyesi’ne devam etti, 1997-1998 tarihleri arasında  Pietro Maddalena gözetiminde La Meridiana International School of Ceramics atölyesinde lisans stajı yaptı.  1998-Mimar Sinan Üniversitesi/GSF Seramik-Cam Bölümünü Fakülte birincisi olarak bitirdi. 1998-2000 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Seramik Bölümü

Yüksek Lisans programını tamamladı ve Yüksek Lisans Tezini hazırladı. 2012-2013 Hacetepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalı “Resimsel Öğelerin Seramik Teknikleri ile Yorumu” konulu Yüksek Lisans tezini hazırladı. Şu anda çalışmalarını Bitez’deki ev atölyesinde sürdürüyor ve kişisel sergilerini gerçekleştiriyor.

Kişisel Sergiler
  • 2019 “İyi ile Kötünün Yüzü”, Begonvilla, Bodrum
  • 2011-“ Yeni Hikayeler” Kadir Has Üniversitesi, Rezan Has Müzesi
  • 2009-Dem-Art Sanat Galerisi-İstanbul 2003-Vakıflar Bankası Sanat Galerisi-Ankara
  • 2003-İçel Sanat Kulübü-Mersin
  • 2003-Tolga Eti Sanat Evi-İstanbul
  • 2002-Dem-Art Sanat Galerisi-İstanbul
  • 2002-“Minyatürk” Tolga Eti Sanat Evi-İstanbul
  • 2001-“Sudan Bahaneler” Yerebatan Sarnıcı-İstanbul

DOĞU ÇANKAYA

İstanbul’da doğan Doğu Çankaya resim ve heykel yapar. 

İlk kişisel sergisini 1986'da öğrencisi olduğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde açtı. Üniversitenin Güzel Sanatlar Kulübü’nü kurdu. 1991'de mezun olana kadar her yıl bir sergi açtı. 1990'lı yıllar yoğun ihtisas çalışmalarıyla geçti. Bu süreçte, Doğu ve Batı kültür, sanat ve fikirler tarihini, kendi üretimleriyle harmanlamanın yollarını irdeledi. 

2011’de, bağımsız sanat inisiyatifi Halka Sanat Projesi’nin kurulmasıyla, bireysel ve grup sergilerine hız verdi. Halen, yurt içi ve yurt dışında özel galeri, bağımsız mekân ve uluslararası organizasyonlarının bireysel sergiler açar, grup sergilerine katılır. 

Öne çıkan sergileri arasında şunlar sayılabilir: KargART İstanbul (2000 – 2006 arası), Kadıköy İDO Sanat Galerisi (2009), Halka Sanat Projesi (2011’den bugüne), Teşvikiye GaleriMiz İstanbul (2012 ve 2013), Dibeklihan Bodrum (2013), Bonnafont Gallery San Francisco (2012 – 2015 arası), Trafo Bodrum (2016), DEPO İstanbul (2016), MeRQez Art Alternative Art Space Bodrum (2021, 2022,2023), Contemporary İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı (2014 - 2021 arası, 2023), Gümüşlük Akademisi (2023). 

İstanbul Moda’da bir atölyesi bulunur. Bodrum’da yaşar ve çalışmalarını, iki yüzyıllık bir taş ev ve bahçesinden dönüştürdüğü atölyesinde sürdürür. 

Doğu Çankaya aynı zamanda Su Altı Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Uzmanıdır.