Hakkımızda

BEAP Nedir?

BEAP (Blue Exile Art Project/Mavi Sürgün Sanat Projesi) NEDİR ?

BEAP (Blue Exile Art Project) 1925 yılında sürgün olarak Bodrum’a gelen, yaşadığı yeri cennete çeviren ve Bodrum halkının gönlünde taht kuran döneminin , entelektüel, araştırmacı, yazar, deniz tutkunu ve Türkiye’nin ilk çevre korumacılarından birisi olan olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın büyük eseri Mavi Sürgün  isimli kitabından esinlenerek adını almış  bir sanat ve çevre projesidir. 

2022 yılında Bodrum’da, Karaada-Kaçakçı Koyunda geçici bir sualtı sergisiyle başlayan BEAP projesi, dünyada önemli bir turizm destinasyonu olan Bodrum’a, bu alanda  artı değer katmayı hedeflemiştir.  Bölgede geliştirilmeyi bekleyen  tüplü dalış sporunu  canlandırma ve sualtı güzelliklerimizi tanıtma ve koruma amaçlamaktadır. 

BEAP’da sanatın gücüyle, çevre ve denizlerimizin kaybettiği değerler açısından insanları uyarmak ve düşündürmek amaçlanmıştır. Sanatın sunulduğu mekân ve zaman algısını değiştirmiş, sanatı dört duvar arasından çıkartmış ve doğanın kucağına teslim etmiştir. Denizin ve deniz canlılarının eserleri kabullenmesi ve birlikte uyum içinde var olmaları BEAP sürecinin bir parçasıdır.

Dünyada iki değer vardır ki, tüm canlıları birleştirme, buluşturma  ve iyileştirme yeteneğine sahiptir; sanat ve deniz. BEAP bu iki değeri kendinde buluşturan, yıllar içinde denizlerimizin ve deniz canlılarının korunması ve canlanması üzerine sanatçıların eserleri üzerinden olumlu duygular ve mesajlar veren bir sürecin gerçekleştirdiği çevre projesidir.

Biz kimiz?

Blue Exile Art Project iki kurumun ortaklığı ile gerçekleşmiş bir projedir.

Bodrum Belediyesine bağlı Bodrum Deniz Müzesi ve Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü 2022’de güçlerini birleştirerek, kurumsal yapılarının gücünü arkalarına alarak bu projeyi gerçekleştirmişlerdir.

Rotary Kulübü

Rotary; 160’dan fazla ülkedeki yaklaşık 30 000 Rotary kulübü ve 1.2milyon Rotaryen üyesiyle hizmet idealinde birleşmiş, iş ve meslek adamları arasında Dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle Uluslararası anlayışın, iyi niyet ve barışın geliştirilmesini amaçlayan Uluslararası bir sivil toplum örgütüdür.

Uluslararası Rotary’nin dünyanın en kalıcı sorunlarını öncelikle üzerinde çalışılması gereken konular olarak belirlemiş ve bu sorunlar hakkında harekete geçmeyi amaç edinmiştir. 

  • Barışın ve Anlaşmazlıkların Çözümü
  • Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi
  • Temiz su, Sanitasyon ve Hijyen
  • Anne ve Çocuk sağlığı
  • Temel Eğitim ve Okuryazarlık 
  • Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma
  • Çevre/Sürdürülebilir Dünya

Mavi Egedenizi Rotary Kulübü ise  2022 tarihinde kurulmuş, bu örgüte bağlı Çevre ve Sürdürülebilir Dünya konusunda odağına denizi ve deniz kültürünü geliştirmeyi koyan,  sadece deniz üzerine projeler yapan bir kulüptür.